Η «έξυπνη» γεωργία έρχεται και στην Καβάλα

Πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να βοηθήσει πολλούς αγρότες να παράξουν με χαμηλότερο κόστος ποιοτικότερα προϊόντα παρουσίασε η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Μεταξύ των παραγωγών που θα επωφεληθούν είναι και της Καβάλας με την εγκατάσταση σταθμών τελευταίας τεχνολογίας σε αμπελώνες.
Το πρόγραμμα αποτελεί Πανευρωπαϊκή καινοτομία και θα είναι τριετούς διάρκειας, ενώ αναμένεται να ωφελήσει 100 με 120 παραγωγούς. Η έκταση η οποία θα καλυφθεί ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 80.000 ευρώ.
Μέσω του προγράμματος θα εισαχθούν νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας στη χώρα μας. Οι παραγωγοί θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που απεικονίζονται μέσω χάρτη με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών οι οποίες θα συλλέγονται από τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας.
Οι σταθμοί έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που παράγουν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία. Από τους 12 σταθμούς οι 4 έχουν εγκατασταθεί σε αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο, 2 σε ελαιώνες στην Καλαμάτα και στην Χαλκιδική, 4 σε κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία και 2 σε εκτάσεις βοσκοτόπων σε Ελασσόνα και Ξάνθη.