Μαρία Γεωργίτση: «Οι γυναίκες μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας»

Η Μαρία Γεωργίτση είναι Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» του Ανδρέα Καραγιώργη στην Π.Ε Καβάλας.

Το inkavala σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παρουσιάζει τις απόψεις της και το όραμά της για μία δυνατή Περιφέρεια.

Λίγα λόγια…

Η Μαρία Γεωργίτση γεννήθηκε το 1981 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου και ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών της με την απόκτηση του πτυχίου Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Σχολή «Ματίλντε-Πλανκ» στο Λούντβικσμπουρκ. Το 2009 έρχεται στην Ελλάδα και εγκαθίσταται μόνιμα στην Καβάλα.
Είναι παντρεμένη με τον Εμμανουήλ Θωμαδούδη και μητέρα τριών παιδιών. Κατάγεται από το ακριτικό Ορμένιο Έβρου, το οποίο επισκέπτεται συχνά διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου, αξίες που έμαθε από τους γονείς της και μεταλαμπαδεύει στα παιδιά της.
Εργάζεται στον εμπορικό τομέα σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό.
Η ίδια δηλώνει ότι: «Οι λόγοι που με έπεισαν να ενταχθώ στο συνδυασμό του Ανδρέα Καραγιώργη «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση», ήταν ο ειλικρινής του λόγος, ο πραγματικός του στόχος για μία δυνατή περιφέρεια Α.Μ.Θ και η αληθινή του ανεξαρτητοποίηση από κομματικές κατευθύνσεις στις αποφάσεις του.

-Ποια είναι μέχρι τώρα η εμπειρία σας με τα κοινά και τι σας έκανε να επιλέξετε να είστε υποψήφια στην Περιφέρεια και όχι στο Δήμο.

Είναι γνωστό πως σε αρκετές περιπτώσεις, η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, σχεδόν προκαλείται λόγω της ποσόστωσης που υπάρχει για τη συμμετοχή τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ως νέα γυναίκα και μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, αποφάσισα για πρώτη φορά να ασχοληθώ ενεργά, καταθέτοντας την υποψηφιότητά μου με το συνδυασμό του Ανδρεά Καραγιώργη για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ακριβώς για να αποδείξω πως οι γυναίκες μπορούμε, παράλληλα με τις άλλες υποχρεώσεις μας, να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία μας. Όσον αφορά το γιατί στην Περιφέρεια και όχι στον Δήμο. Αν και οι Δήμοι είναι αυτοί που ασχολούνται περισσότερο με την καθημερινότητα των πολιτών, είναι η διοίκηση της Περιφέρειας εκείνη που δημιουργεί τις συνθήκες για τη συνολική αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου. Διαθέτοντας τόσο τους πόρους, όσο και τη συνολική εικόνα των δεδομένων κάθε περιοχής, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει κατευθύνσεις, πάντα με τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των Δήμων, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό καλό για όλους.

-Τι σας έκανε να συστρατευθείτε με τον κ.Καραγιώργη Ανδρέα και όχι με κάποιον άλλο;

Στο πρόσωπο του Ανδρέα Καραγιώργη βρήκα μια ειλικρινή διάθεση και πραγματικούς στόχους για να δυναμώσει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Σημαντικός παράγοντας είναι και η αγωνιστικότητα του η οποία αποδεικνύεται από την επιλογή του να μην ακολουθήσει καμία κομματική γραμμή.

-Λόγω της απλής αναλογικής το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές αναμένεται να είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα ; Tι πιστεύετε ότι θα χρειαστεί για να διοικηθεί καλύτερα η Περιφέρεια;

Ειλικρινής διάθεση για συνεργασία σε κάθε επίπεδο της διοίκησης. Θεωρώ πως την επόμενη μέρα στην διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, και λόγω του εκλογικού νόμου, θα χρειαστεί να συνεργαστούν μεταξύ τους, ίσως και αντίθετες μεταξύ τους απόψεις σχετικά με την επίλυση ζητημάτων. Αν οι άνθρωποι που θα κληθούν για να το πράξουν, δεν έχουν αυτή την διάθεση, τίποτε δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά. Άρα, αυτοί που θα επιλεγούν να διοικήσουν, θα πρέπει ήδη να έχουν δεχθεί πως κανείς τους δεν έχει το προνόμιο της απόλυτα σωστής γνώμης. Συνεργασία όλων, για το καλό όλων.

-Η ποσόστωση για τη συμμετοχή των γυναικών είναι 40 τοις εκατό. Eίναι ικανοποιητική η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά; Θα βοηθούσε η μεγαλύτερη συμμετοχή τους και πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Η πρόσφατη αύξηση της ποσόστωσης συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών, είναι ικανοποιητική και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Αν κάπου υπάρχει ένα ζήτημα, είναι το ότι οι ίδιες οι γυναίκες δεν επιθυμούν πολλές φορές να συμμετέχουν στα κοινά. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας. Στο τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προκαλέσουμε περισσότερο το ενδιαφέρον τους.

-Που κατά τη γνώμη σας θα πρέπει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας να δώσει βάρος στην Καβάλα ώστε γρήγορα οι κάτοικοι να καταλάβουν ότι κάτι άλλαξε; Yπάρχουν πλεονεκτήματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε;

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, είναι από τις πιο προικισμένες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ. Συνδυάζοντας τη θάλασσα με το βουνό, έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα πολύ καλό επίπεδο παροχής τουριστικών υπηρεσιών, το οποίο μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση, π.χ. περισσότερων και καλύτερων υποδομών υποδοχής και εξυπηρέτησης των τουριστών. Παράλληλα, διαθέτοντας ένα εμπορικό λιμάνι σε ελάχιστη απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο διαμετακομιστικό εμπόριο, πόσω δε μάλλον με το σχεδιασμό για την υλοποίηση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας η οποία επίσης θα περνά κοντά από το εμπορικό της λιμάνι Φίλιππος Β΄. Με αυτό τον τρόπο, και θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν, και θα αναβαθμιστεί συνολικά το παραγόμενο προϊόν της περιοχής.

– Η Περιφέρεια βρίσκεται ανάμεσα στη κυβέρνηση και στους Δήμους έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Ποιο θεωρείτε το μυστικό για την επιτυχία και την αρμονική συνεργασία των τριών βαθμών διοίκησης.

Το έχω ήδη αναφέρει. Η ειλικρινής συνεργασία. Σε κάθε επίπεδο, σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος. Και ως πρώτο βήμα, θα πρότεινα την ανάληψη δράσεων από όλους, ώστε να εξαλειφθεί, έστω σταδιακά, η γραφειοκρατία που καθυστερεί πολλές από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται. Συνεργασία λοιπόν, και διάθεση για δουλειά.
Ευχαριστούμε την κ. Γεωργίτση Μαρία για το χρόνο της και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα της.