Τα έξι βήματα του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή μας

Ο τουρισμός αυτή την εποχή στην καρδιά του καλοκαιριού βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την επικράτεια,φυσικά το μυαλό όλων μας πάει αυθόρμητα στη θάλασσα, στις παραλίες,στα νησιά που κρατούν «τη μερίδα του λέοντος». Όμως για πολλούς ανθρώπους υπάρχει αγάπη και ενδιαφέρον για τον  θρησκευτικό τουρισμό ο οποίος μάλιστα κρατάει όλο το χρόνο με πολύ ευνοϊκές συνθήκες και   δυνατότητες  ανάπτυξης ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Ο θρησκευτικός τουρισμός στον τόπο μας έχει όνομα και μάλιστα παρουσιάζει  παγκόσμια αναγνωρισιμότητα  «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό  χώρο των Φιλίππων ο οποίος αποτελεί για την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης από όλα τα μέρη της γης για τους τουρίστες.

Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» περνούν από τα μέρη που δίδαξε ο «Εθναπόστολος».  Αποτελούν ιδανικό συνδυασμό προσκυνήματος και περιήγησης. Μια εξόρμηση με ιστορική αίσθηση και ομορφιά. Σε συνδυασμό με ενδιαφέροντα αξιοθέατα και σημεία.

 • Βήμα 1ο : ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 
 • Από την Τουρκία και το αρχαίο λιμάνι της Τροίας περνά στην Σαμοθράκη. Στη σημερινή Παλαιόπολη, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Σε ανάμνηση του γεγονότος οικοδομήθηκε εκκλησία. Τύπου παλαιοχριστιανική βασιλική, με κομμάτια από μέλη αρχαίων κτιρίων.  Στην Σαμοθράκη βρίσκεται σήμερα  το «Στασίδι του Απ. Παύλου». Γύρω από το σημείο υπάρχουν 4 ψηφιδωτές εικόνες. Κάτω από την επιβλητική σκιά του όρους Σάος. Ξεναγηθείτε στην ιδιόμορφο νησί του Αιγαίου και ανακαλύψτε τις ομορφιές του. Συνδυάστε τον θρησκευτικό σας περίπατο με επίσκεψη στην πανοραμική Παναγιά Κρεμνιώτισα και ατενίστε έως τα Μικρασιατικά παράλια. Δοκιμάστε φρέσκα ψάρια στις ταβέρνες της Καμαριώτισσας και φυσικά το διάσημο σουβλιστό κατσικάκι στο Προφήτη Ηλία. Κολυμπήστε στις παραλίες Κήπων και Παχιάς Άμμου και χαρείτε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα από το Λάκωμα. Για την διαμονή σας δείτε το «Κάστρο».
 • Βήμα 2ο : ΚΑΒΑΛΑ   
 • Aρχίστε από την πανέμορφη Καβάλα και αισθανθείτε ότι περπατάτε μαζί με τον Απόστολο των Εθνών, ακολουθώντας τα βήματά του :

Αποβιβαστείτε όπως αυτός στην πάλαι ποτέ Νεάπολη (Καβάλα). Βλέποντας μαζί το  όραμα του Μακεδόνα πολίτη να τον παρακαλεί να μεταβεί στην περιοχή. Η καρδιά της περιήγησης βρίσκεται στη σημερινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εκεί είναι το πιστοποιημένο «Βήμα Απ. Παύλου» και το «αποτύπωμα» του Ιεραπόστολου. Διαβάστε το κείμενο αγάπης από την επιστολή του «προς Κορινθίους» και καμαρώστε τις ψηφιδωτές εικόνες με τους κίονες να στολίζουν τον χώρο. Ο  Απ. Παύλος απευθύνει λόγο για τον Χριστιανισμό στο «Βήμα» πίσω από την εκκλησία Αγ. Νικολάου. Η συνοικία είναι από τις παλαιότερες της Καβάλας και ονομάστηκε «Γειτονιά του Ιμπραήμ», από την παραμονή του Ιμπραήμ «Πάργαλη» στην Αιγυπτιακή τότε πόλη.

Οι πεζόδρομοι τριγύρω αποτελούν ιδανική επιλογή για καλό και νόστιμο φαγητό. Προτιμήστε τον «Μηνά», «Οινόμελο» και «Βόσπορο», ενώ στις «Γοργόνες» θα απολαύσετε ζωντανή μουσική. Από το υπέροχο πρατήριο «Ανανιάδη» θα αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα (δείτε τα αλλαντικά), ενώ απέναντι θα βρείτε τον Μελισσοκομικό συνεταιρισμό Θάσου με όλα τα παράγωγα της «Μέλισσας». Στον «Δεληκάρη» τέλος θα βρείτε τα καλύτερα σουβλάκια της περιφέρειας. Για την διαμονή σας στην Καβάλα δείτε το hotel Egnatia, ακριβώς δίπλα στην στράτα που περπάτησε ο Απ. Παύλος. Εξίσου καλά θα βολευτείτε στις ανέσεις του hotel Galaxy, ενώ εάν εξακολουθείτε να επιμένετε «Αιγυπτιακά» θα πάτε στην κορυφαία επιλογή του «Ιμαρέτ».

 • Βήμα 3ο: Ι.Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΛΑ 
 • Ακολουθώντας την Εγνατία Οδό προς Φιλίππους (12 χιλιόμετρα) θα ανηφορίσετε προς Δράμα αφήνοντας πίσω σας πανοραμικά την πόλη της Καβάλας . Στο ταξίδι σας τώρα γίνετε περισσότεροι. Σας ακολουθεί ο συνοδοιπόρος του Απ. Παύλου και φίλος Σίλας, ο Τιμόθεος και ο γιατρός Λουκάς ( Ευαγγελιστής και συγγραφέας των Πράξεων Αποστόλων). Ο σημερινός πολιούχος της Καβάλας, σταματά και ιδρύει στο ύψωμα εκκλησία. Μετεξελίσσεται στο μοναστήρι Απ. Σίλα κοιτώντας διαχρονικά και σταθερά την Νεάπολη και βλέποντάς την να μεταμορφώνεται στην σημερινή πανέμορφη «Μακεδονική Ριβιέρα». Εάν σας συνεπάρει το τοπίο και η άπλετη θέα στο Αιγαίο και τη Θάσο, μπορείτε να περιηγηθείτε στην περιοχή. Ξεχωριστή επιλογή να κατεβείτε τα 1400 αυθεντικά μέτρα στην αρχαία Εγνατία οδό, νιώθοντας την ιστορική αύρα εποχής. Αγγίξτε την ατόφια οδοποιία και θαυμάστε το κατασκευαστικό επίτευγμα στην μηχανική των Ρωμαίων. Ενδιαφέρουσες είναι τέλος οι κοντινές βόλτες προς το Περίπτερο Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας (μετά το Κωνστάντιο Γηροκομείο), αλλά και προς το άλσος κεραιών (hotel Filoxenia).
 • Βήμα 4ο : ΛΥΔΙΑ 
 • Περάσατε τα υψώματα της Καβάλας και συνεχίζετε στον κάμπο που απλώνεται μπροστά σας προς Δράμα.Έχοντας συμπαγή και αποφασισμένη την θρησκευτική σας παρέα συνεχίζετε τα «Βήματα Απ. Παύλου». Εισέρχεστε στους Φιλίππους από το σημερινό χωριό Λυδία. Εδώ ο Απ. Παύλος μιλά για τον Χριστιανισμό στη λαϊκή αγορά όπου έχουν συγκεντρωθεί γυναίκες. Η Λυδία, ευσεβής γυναίκα είναι η πρώτη που βαπτίζεται χριστιανή και βοηθάει στη διάδοση του. Σήμερα στον υπαίθριο χώρο του βαπτιστηρίου κυλούν ακόμη τα ιερά νερά του ποταμού Ζυγάκτη.  Εδώ πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα  βαφτίσεις. Δίπλα η εκκλησία με μαρμάρινο διάκοσμο και κεντρική κολυμπήθρα πραγματικό μνημείο εκκλησιαστικής τέχνης. Θαυμάστε τα παράθυρα βιτρό και την μαρμάρινη διακόσμηση της εκκλησίας από ποιοτικό Δραμινό μάρμαρο. Στον ίδιο χώρο θα δείτε τα Ρωμαϊκά απομεινάρια και μνημεία να είναι διασκορπισμένα στο γρασίδι, βάζοντας ξεχωριστές πινελιές ιστορικής ατμόσφαιρας. Λειτουργεί εκθετήριο – κυλικείο, που το καλοκαίρι γίνεται ακόμη ωραιότερο. Στην Λυδία μπορείτε ακόμη να επισκεφτείτε το πάρκο – αναψυκτήριο κυκλοφοριακής αγωγής που αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες.
 • Βήμα 5ο: ΦΙΛΙΠΠΟΙ 
 • «Οψόμεθα εις Φιλίππους» Στους Φιλίππους Παύλος και Σίλας κατηγορούνται ως «υπαίτιοι και φορείς ανωμαλίας» από τους Ρωμαίους. Ραβδίζονται και φυλακίζονται ενώ τρομερός σεισμός προκαλεί τη νύχτα πανικό. Οι πόρτες της φυλακής ανοίγουν και ο δεσμοφύλακας αποπειράται να αυτοκτονήσει. Εμποδίζεται από τους Αποστόλους, πιστεύει στο Θεό, βαπτίζεται με όλη την οικογένειά του και τους φιλοξενεί σπίτι του. Οι Απόστολοι από την κατοικία της Λυδίας αναχωρούν για Θεσσαλονίκη. Ο Απόστολος Παύλος θα διατηρήσει στενούς δεσμούς με τους Φιλιππησίους, που θα τον στηρίξουν πολλές φορές οικονομικά, ακόμη και όταν θα βρεθεί φυλακισμένος στη Ρώμη.
 • Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι από τους κορυφαίους και καλοδιατηρημένους Πανελλαδικά. Θα δείτε το αρχαίο θέατρο, θα ξεναγηθείτε στους δρόμους και την Εγνατία οδό που περνά από το εμπορικό κέντρο της ιστορικής πόλης. Θα μάθετε για την μάχη του Καίσαρα και την φυλακή Απ. Παύλου, όπως και τις 3 βασιλικές εκκλησίες που κοσμούν τον οικισμό. Επίσης σας δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης στο ομώνυμο μουσείο.Τέλος θα ξαποστάσετε με τον καλύτερο τρόπο στο «Προσκήνιο», όπου θα απολαύστε τις ανέσεις και τους χώρους ενός από τα ωραιότερα αναψυκτήρια στην περιφέρεια ΑΜ-Θ.
  • Βήμα 6ο: ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ 

  Ο Απ. Παύλος ξεκινά για Θεσ/νίκη – Βέροια –Αθήνα – Κόρινθο και πραγματοποιεί στάση σε Αμφίπολη και Απολλωνία κηρύττοντας τον Χριστιανισμό. Το «βήμα» βρίσκεται δίπλα στην ακρολιμνιά στην Λ. Βόλβη.