«Επιτρέπεται το λάλημα του κόκορα Μορίς»

Η ιστορία που αναφέρεται παρακάτω θα μπορούσε να συμβεί και στη περιοχή μας,όπου τον τελευταίο καιρό λόγω airbnb πολλοί συμπολίτες μας νοικιάζουν τις οικίες που έχουν στα χωριά σε τουρίστες-παραθεριστές, οι οποίοι ξαφνιάζονται από τους ήχους του χωριού όπως το πρωινό λάλημα του πετεινού, το γάβγισμα του σκύλου,αλλά και το θόρυβο που δημιουργεί το κοπάδι του κτηνοτρόφου την ώρα που το βγάζει για βοσκή.

«Επιτρέπεται το λάλημα του κόκορα Μορίς»

Αυτό απεφάνθη γαλλικό δικαστήριο σε μια υπόθεση που απασχόλησε έντονα τη γαλλική κοινή γνώμη λαμβάνοντας μάλιστα ταξικές διαστάσεις. Μήλον της έριδος ήταν το πρωινό λάλημα ενός κόκορα στη γαλλική ύπαιθρο.

Με το πρωινό του άσμα ο κόκορας Μορίς είχε μετατραπεί σε σύμβολο της γκρίνιας ανάμεσα στην αγροτιά και τους αστούς, της δυσκολίας συγκατοίκησης ανάμεσα στους ντόπιους της υπαίθρου και στους κάθε είδους νεο-αγρότες, συνταξιούχους, παραθεριστές ή σ’ αυτούς που θέλουν απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τις πόλεις.

Νωρίς σήμερα το πρωί γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Μορίς μπορεί, δικαιωματικά πλέον, να συνεχίσει τον χαιρετισμό της ημέρας με το πρωινό του λάλημα. Σημαντικό δεδικασμένο γιατί και άλλα κοτέτσια στη γαλλική ύπαιθρο είχαν αρχίσει να δέχονται παράπονα από παραθεριστές.

Άκρως φυσιολογικό το λάλημα του πετεινού, λένε οι δικαστές

Το ζευγάρι των συνταξιούχων παραθεριστών που υπέβαλε τη σχετική μήνυση στις αρχές Ιουλίου πήγε τον Μορίς στο δικαστήριο με την κατηγορία «μη φυσιολογικής διαταραχής της γειτονιάς». Έδιναν μάλιστα περιθώριο 15 ημερών στην Κοριν Φεσό να απομακρύνει ή να κάνει να σωπάσει τον Μορίς, τον κόκορά της.

Προφανώς όμως ο δικαστής βρήκε ότι το λάλημα του Μορίς ήταν άκρως φυσιολογικό και επέβαλε μάλιστα στο ζευγάρι συνταξιούχων πρόστιμο 1000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα της Κορίν Φεσό, η οποία με το πουλερικό στην αγκαλιά της δήλωσε με ικανοποίηση: «Ο Μορίς εδώ γεννήθηκε και εδώ θα συνεχίσει να τραγουδάει».

πηγή:dw.com