Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Καβάλας η μειωμένη παραγωγή έφερε καλύτερες τιμές στο γάλα

Μετά από πολύωρη συζήτηση ολοκληρώθηκε τελικά μέσα σε ενωτικό κλίμα η συνάντηση των κτηνοτρόφων στον Τύρναβο, που έγινε το βράδυ της Τρίτης (22/10/2019).

Στη συνάντηση  αυτή συμμετείχε και ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας και μέλος των κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), ο οποίος έκανε δηλώσεις και ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχει μειωθεί πολύ η παραγωγή γάλακτος με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι γαλακτοβιομήχανοι να υπογράφουν συμβόλαια με αναγραφή τιμών. Στη συνάντηση του Τυρνάβου συζητήσαμε να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη διεπαγγελματική φέτας αλλά και να ιδρυθεί ένας ενιαίος πανελλαδικός συνδικαλιστικός φορέας των κτηνοτρόφων που θα είναι θεσμικός συνομιλητής του ΥπΑΑΤ».

Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια δημιουργίας της διεπαγγελματικής φέτας, να προχωρήσουν οι διεργασίες για ένα ενιαίο πανελλήνιο συνδικαλιστικό φορέα των κτηνοτρόφων και να ζητήσουν από την πολιτεία να «θεσμοθετηθούν» τα συμβόλαια με τις γαλακτοβιομηχανίες στα οποία θα αναγράφεται η τιμή παραγωγού.

Με τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα να βελτιώνονται σε σχέση με πέρσι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των κτηνοτρόφων (ΠΕΚ, ΣΕΚ κ.α.) και οι συνεταιρισμοί αιγοπροβατοτρόφων συζήτησαν για το μέλλον της Διεπαγγελματικής φέτας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βαϊόπουλος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων – Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, «μετά από 4 ώρες συζητήσεων καταλήξαμε ότι η εκπροσώπηση στη διεπαγγελματική Οργάνωση της φέτας θα γίνει με βάση την παραγωγή γάλακτος. Κάθε παραγωγός θα μπορεί να δηλώνει την παραγωγή του σε μια οργάνωση και με βάση τις ποσότητες που μπορεί να δείξει κάθε οργάνωση, θα καταλαμβάνει και ανάλογο αριθμό μελών στη διεπαγγελματική».

Όσον αφορά τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην Θεσσαλία που έχει οι υψηλότερες τιμές παραγωγού στην χώρα (με εξαίρεση τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων που δίνει 1,07 ευρώ), αυτή την εποχή κλείνουν συμβόλαια στα 90 – 91 λεπτά το κιλό. Επίσης φέτος είναι η πρώτη χρονιά που υπογράφονται συμβόλαια τα οποία αναγράφονται τιμές».

«Στα 90 λεπτά το κιλό είναι η μέση τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα», ανέφερε ο Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και πρόσθεσε «οι κτηνοτρόφοι κάνουν προσπάθεια να πληρώνεται επιπλέον σαν πριμ η λιποπεριεκτικότητα, που θα δίνεται με βάση τις μετρήσεις του ΕΛΓΟ. Επίσης ζητάμε έναν «αυτόνομο» ΕΛΟΓΑΚ που να είναι υπεύθυνος για τα ισοζύγια σε γάλα και κρέας και για τους ελέγχους. Όσον αφορά τη διεπαγγελματική φέτας συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ενιαία πανελλαδική συνδικαλιστική οργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι κτηνοτρόφοι».

«Οι φορείς των κτηνοτρόφων συνεχίζουν ενιαία την προσπάθεια για διεπαγγελματική φέτας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος και πρόσθεσε τα εξής: «θα πρέπει όμως και το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει ελέγχους για να «προστατέψει» την φέτα. Δεν είναι δυνατόν να συσκευάζεται στο εξωτερικό η φέτα ΠΟΠ. Στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, ανέφερα ότι κάθε χρόνο 30.000 τόνοι λευκού τυριού «πωλείται» σαν φέτα στην ελληνική αγορά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επίσης έχω προειδοποιήσει ότι οι Γάλλοι ετοιμάζουν φάκελο, που θέλουν να τον καταθέσουν στην Κομισιόν, στον οποία θα υποστηρίζουν ότι δεν εφαρμόζεται ο Κανονισμός της ΠΟΠ φέτας».