Πώς να επιλέξουμε τα σωστά κουρτινόξυλα

Η διακόσμηση του σπιτιού είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία, αν και κουραστική, που κατά την ολοκλήρωσή της μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο χαρούμενοι και αναζωογονημένοι.

Όταν ακούμε τη λέξη διακόσμηση το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι τα έπιπλα του σπιτιού, αλλά και τα διάφορα μικρότερα αντικείμενα, όπως οι πίνακες, τα φυτά ή άλλα διακοσμητικά. Σπάνια όμως σκεφτόμαστε ότι εκτός από τα παραπάνω, μπορούν να αποτελούν διακοσμητικό αντικείμενο τα κουρτινόξυλα. Όσο κι αν μας κάνει εντύπωση, ένα κουρτινόξυλο δεν στηρίζει απλά μια κουρτίνα, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χώρου μας και γι’ αυτό, όταν διακοσμούμε ή προχωράμε σε ανακαίνιση ενός χώρου, είναι σημαντικό να σκεφτούμε για λίγο το κάθε κουρτινόξυλο που θα τοποθετήσουμε στο κάθε παράθυρο.

Ας δούμε λοιπόν πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κουρτινόξυλο:

  • Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα κουρτινόξυλο μπορούμε να το βρούμε σε διάφορα μεγέθη, σχέδια, χρώματα, υλικά και τιμές.
  • Πριν προχωρήσουμε στην αγορά, θα πρέπει να αποφασίσουμε πού θα τοποθετηθούν οι κουρτίνες, κάτι το οποίο εξαρτάται και από τον τύπο της κουρτίνας που έχουμε επιλέξει.
  • Έπειτα, καλούμαστε να αποφασίσουμε πάνω σε ποιο σχέδιο και στυλ θα είναι οι κουρτινόβεργες που θα αποκτήσουμε. Όπως είπαμε οι επιλογές είναι πολλές, επομένως θα πρέπει να διαλέξουμε μια διακοσμητική κουρτινόβεργα εάν πρόκειται να τις τοποθετήσουμε πάνω από την κάσα του παράθυρο, ενώ θα χρειαστούμε έναν σιδηρόδρομο εάν κρεμάσουμε τις κουρτίνες πάνω στο παράθυρο.
  • Φυσικά, χρειάζεται και να αξιολογήσουμε και το υλικό του κουρτινόξυλου. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε μια καλή ποιότητα στο κουρτινόξυλό μας, το οποίο θα ταιριάζει και στο κλίμα της περιοχής όπου μένουμε, αφού οι διάφορες συνθήκες, όπως η ζέστη, το κρύο και η υγρασία μπορούν να επηρεάσουν τις κουρτινόβεργες.
  • Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξουμε, και ίσως να μην το είχαμε κατά νου, είναι να ταιριάζουν οι κουρτινόβεργες με τα φωτιστικά και τα έπιπλά μας, ώστε να υπάρχει μια καλή αρμονία στο χώρο.
  • Ένα κρίσιμο σημείο βέβαια είναι και να αποφασίσουμε το μέγεθος σε κάθε κουρτινόξυλο που θα επιλέξουμε. Ανάλογα, λοιπόν, με τον τύπο της κουρτίνας που θα κρεμάσουμε, θα διαλέξουμε και τα μεγέθη. Τα στηρίγματα και οι κρίκοι προσαρμόζονται στα μεγέθη που θα επιλέξουμε.
  • Τέλος, θα χρειαστεί να διαλέξουμε και τα άκρα στις κουρτινόβεργες. Το σημείο αυτό είναι καθαρά διακοσμητικό κι έτσι καταφέρνουμε να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία από σχέδια και χρώματα.

Εκτός όμως από το κάθε κουρτινόξυλο που θα επιλέξουμε για τα παράθυρά μας, μπορούμε να διακοσμήσουμε το χώρο μας και με αυτοκόλλητα τοίχου.

Αυτά μπορεί να είναι είτε αυτοκόλλητα σε διάφορα σχέδια είτε ακόμα και ολόκληρες ταπετσαρίες με μοτίβα και εφέ.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ενός αυτοκόλλητου τοίχου προσφέρει μια ιδιαίτερη αισθητική στο χώρο μας και προβάλλει ένα μέρος της προσωπικότητάς μας, ανάλογα με την επιλογή στην οποία θα καταλήξουμε.