Τα φωτιστικά στο σπίτι μας

Τα φωτιστικά είναι από τα πιο χρήσιμα και σημαντικά αντικείμενα που μπορούμε να έχουμε μέσα στο σπίτι μας. Είτε φωτιστικά δαπέδου είτε οροφής, τοίχου ή επιτραπέζια, όλα καταφέρνουν να δώσουν στους χώρους μας ένα όμορφο στοιχείο διακόσμησης και να βοηθήσουν στον επαρκή φωτισμό τους, κάνοντας τους χώρους μας να δείχνουν μεγαλύτεροι.

Ωστόσο, πρέπει να βρούμε ποια φωτιστικά ταιριάζουν σε ποιους χώρους

  • Φωτιστικά στην είσοδο:

Ο χώρος υποδοχής, όπου είμαστε απλώς περαστικοί, πρέπει να δημιουργεί μιαν ευχάριστη αίσθηση και ταυτόχρονα να μην είναι έντονος.

Μπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε φωτιστικά δαπέδου που θα εστιάζουν σε πίνακες, φυτά ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

  • Φωτιστικά για το σαλόνι ή το καθιστικό:

Σχεδιάζοντας το φωτισμό του καθιστικού, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι πρώτα από όλα θα χρειαστείτε φωτιστικά που θα δίνουν γενικό, διάχυτο φωτισμό όπως πολύφωτα, πλαφονιέρες ή φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι και άμεσα το χώρο, ικανοποιητικά για να κινείστε άνετα.

Μπορείτε να επιλέξετε και πρόσθετα φωτιστικά όπως αμπαζούρ, σποτ, απλίκες που δημιουργούν διακοσμητικές φωτοσκιάσεις στους τοίχους, ή κρυφό φωτισμό για ατμόσφαιρα.

Στο υπνοδωμάτιο καλό είναι να αποφεύγετε τον υπερβολικό φωτισμό. Ιδανικό είναι να υπάρχει ένα φωτιστικό οροφής ή κρεμαστό με λαμπτήρα, για να έχετε επαρκή φωτισμό όταν ντύνεστε, βάφεστε κλπ. Όταν, όμως, είστε ξαπλωμένοι και διαβάζετε, το κεντρικό φωτιστικό είναι ενοχλητικό. Προτιμάτε να ανάβετε κάποιο πορτατίφ δίπλα σας ή μια απλίκα πάνω από το κρεβάτι. Αν έχετε μια μεγάλη κρεβατοκάμαρα μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε φωτιστικά δαπέδου. Ακόμη μπορείτε να επιλέξετε φωτιστικά στα οποία αυξομειώνεται η ένταση του φωτός.

  • Φωτιστικά κουζίνας:

Η κουζίνα, το εργαστήριο κάθε σπιτιού, όπου καθημερινά γίνονται διάφορες εργασίες, χρειάζεται έναν πολύ καλό γενικό φωτισμό.

Γι’ αυτό απαιτείται ένα κεντρικό φωτιστικό, που θα φωτίζει καλά όλους τους πάγκους εργασίας και το τραπέζι που τρώμε.

Επιπλέον, οι πάγκοι της κουζίνας μπορούν να έχουν πρόσθετο, δικό τους φωτισμό για μεγαλύτερη λειτουργικότητα, με λάμπες κρυμμένες στα ντουλάπια που βρίσκονται από πάνω τους, τον λεγόμενο κρυφό φωτισμό.

  • Φωτιστικά για το μπάνιο:

Στο μπάνιο είναι σημαντικό το φως να πέφτει στο πρόσωπο και τον καθρέφτη, χωρίς να πέφτει σκιά κάτω από το σαγόνι και τη μύτη. Οι πιο ψυχρές λάμπες θα σας βοηθήσουν να φωτίσετε πιο δύσκολες γωνιές για το καθάρισμα και να δείτε κάθε λεπτομέρεια στον καθρέφτη. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για τις γυναίκες που χρειάζονται καλό φωτισμό για την καθημερινή τους ρουτίνα όσο και για τους άντρες αφού ο καλός φωτισμός διευκολύνει τη διαδικασία του ξυρίσματος.

Βλέπουμε λοιπόν πώς τα διάφορα φωτιστικά μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στους διάφορους χώρους του σπιτιού μας γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα κατάλληλα και να τα τοποθετούμε προσεκτικά στα σωστά σημεία του κάθε χώρου, ώστε να φωτίζουν όπως πρέπει τα διάφορα δωμάτια.